Wanner is een Auto Total Loss?

Wanneer is een auto total loss?

Total loss: je kent de term vast wel als een auto die volledig in de prak gereden is. Maar wat betekent het eigenlijk en wanneer wordt een auto total loss verklaard? Deze term geeft eigenlijk aan dat de auto niet meer te redden is. Er is zoveel schade dat het niet mogelijk is om de auto te repareren en een tweede leven te geven. Er is dus sprake van een total loss: een totaal verlies. Wanneer het gaat om defecte auto’s, gaat het om een auto die technisch total loss is. Dat probleem is dus echt niet meer te verhelpen, zelfs niet door de beste monteur.

Een simpele definitie, maar er schuilt meer achter een auto die total loss is. Zo is het ook mogelijk dat een auto economisch total loss is. Wat houdt dat precies in? En welke opties heb je eigenlijk wanneer je auto niet meer te redden valt? Hier ontdek je alles wat je moet weten, van de optie om de total loss auto te verkopen tot het aanvragen van een second opinion van een schadespecialist.

Auto economisch total loss

Een auto kan technisch total loss zijn, maar ook economisch total loss. De auto heeft in dat geval gebreken die nog wel te herstellen zijn, waardoor hij weer functioneel is. Het heeft alleen geen financieel nut om die gebreken te laten repareren. Simpel gezegd: het kost meer om de auto te repareren dan de auto waard is.

Maar hoe bepaal je wanneer een auto economisch total loss is? Dat doe je door te kijken naar de reparatiekosten, maar ook naar de waarde van de auto vóór en na het ongeval. Wanneer een auto voor het ongeval nog € 8.000,- waard was, maar na het ongeval slechts € 3.000,-, is er dus een verschil van € 5.000,-. Bedragen de reparatiekosten meer dan € 5.000,-? Dan kun je stellen dat de auto economisch total loss is. Een reparatie heeft dus geen financieel nut.

Auto economisch total loss: wat nu?

Je hoeft niets met een auto de economisch total loss is. Misschien is hij nog gewoon bruikbaar en veilig. Dan is een reparatie niet verplicht. Moeten er wel reparaties uitgevoerd worden? Dan heb je de optie om alleen het hoog noodzakelijke te laten doen. Afhankelijk van je verzekering krijg je dan een vergoeding voor de reparaties. Wil je de auto niet repareren en er ook niet meer in rijden? Dan is de auto verkopen de enige andere optie. Dat kan bijvoorbeeld aan een bedrijf dat schadeauto’s koopt. Zo heb je toch een bedrag waarmee je (deels) een nieuwe auto kunt bekostigen.

Total loss verklaring

Voordat je weet wat je met je auto gaat doen, is het belangrijk om op papier te hebben wat de staat van de auto is. Waarom is hij total loss en is de schade nog te repareren? Deze informatie staat in een total loss verklaring. In die verklaring staat ook aangegeven wat de huidige waarde van de auto is. Dat wordt ook wel de wrakwaarde genoemd. Die waarde wordt bepaald door verschillende handelaren een bod uit te laten brengen op de auto.

Je hebt een total loss verklaring nodig om bijvoorbeeld een vergoeding te krijgen bij je verzekering. Natuurlijk is een uitkering van je verzekering afhankelijk van welke polis je hebt afgesloten. Ben je verzekerd voor schade aan je eigen voertuig? Dan heb je wel recht op een uitkering. Daarom is het belangrijk om een expert te laten kijken naar de staat van je auto.

Wie verklaart een auto total loss?

Een schade-expert verklaart of een auto total loss is of niet. Hij kan aangeven dat een auto technisch of economisch total loss is. Deze experts zijn in dienst van een verzekering. Ze schrijven een rapport over het voertuig en geven aan waarom deze total loss is. Ben je het niet eens met dit rapport? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf een schadespecialist in te schakelen. Je moet dan wel betalen voor dit rapport, wat ook wel een contra-expertise rapport genoemd wordt.

Total loss auto kopen

Is het de moeite waard om een total loss auto te kopen? Dat is afhankelijk van een paar factoren. Zo zit er een groot verschil tussen een auto die economisch of technisch total loss is. Een auto die economisch total loss is, kan in principe nog steeds veilig zijn. In dat geval is het een goedkope auto waar je misschien nog een paar jaar mee vooruit kunt. Het is wel een risico, want deze auto verkeert dus al in slechte staat.

Natuurlijk is het ook een optie om een total loss auto te kopen om de onderdelen te hergebruiken. Misschien kun je ze gebruiken wanneer je aan je eigen auto aan het sleutelen bent, maar de onderdelen ook doorverkopen. Het ontmantelen en doorverkopen van de onderdelen kost wel veel tijd en een bepaalde mate van expertise.

Auto total loss verkopen

Wat doe je wanneer je auto total loss is en je er niet meer in wilt of kunt rijden? Of het nu om een auto gaat die technisch of economisch total loss is: het is altijd mogelijk om hem te verkopen. Maar waar kun je een total loss auto verkopen? De kans dat een andere particulier de auto op wil kopen is klein. Je moet maar net een fanaat vinden die de onderdelen van je auto kan gebruiken.

Gelukkig zijn er ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opkopen van total loss auto’s. Zij zorgen ervoor dat de auto nog optimaal benut wordt. Ze halen bruikbare onderdelen uit de auto en verkopen deze door. Enkele ruwe materialen zijn ook nog door te verkopen, zoals oud ijzer. Wat overblijft van het wrak, wordt door dit bedrijf verwerkt. Dat is duurzaam en zorgt ervoor dat je nog een mooi bedrag voor je auto krijgt.