Auto Afgekeurd en nu?

Auto afgekeurd: wat nu?

Je auto is afgekeurd, en nu? Tijdens de periodieke apk hoop je natuurlijk dat alles in orde is. Helaas kan het tegenvallen en komt je auto niet door de keuring heen. Soms gaat het om kleine mankementen die zo verholpen zijn, maar soms vraagt het om uitgebreide reparaties die tijd kosten. Je auto is apk afgekeurd, en nu? Mag je een afgekeurde auto wel verkopen en wat als je auto apk afgekeurd is en je er toch in wilt rijden? Hier vind je alle informatie die je zoekt.

Auto afgekeurd en verkopen

Je auto heeft net zijn apk gehad en is afgekeurd. Dat is een tegenvaller, zeker wanneer de auto op meerdere punten is afgekeurd. Je komt dan voor de keuze te staan om de auto te repareren of te verkopen. Maar mag je een afgekeurde auto verkopen? Er is geen enkele reden waarom dit niet zou mogen. Het enige nadeel van een afgekeurde auto verkopen is dat je er aanzienlijk minder geld voor kunt krijgen. Sommige handelaren zijn alleen bereid om een sloopprijs te betalen voor je voertuig. Je krijgt dan dus echt een bodemprijs en kunt je afgekeurde auto niet zomaar inruilen voor een nieuw model.

Het is wel belangrijk om op tijd je auto te verkopen wanneer deze apk afgekeurd is. Wanneer de apk verlopen is, mag de auto maximaal nog twee maanden op de openbare weg staan. Je moet er dus voor zorgen dat je afgekeurde auto voor die tijd gerepareerd of verkocht is. Anders riskeer je een boete. Maak er dus direct werk van wanneer je auto afgekeurd is en je deze liever wilt verkopen.

Apk afgekeurd, maar nog niet verlopen

Het is altijd slim om ruim op tijd de apk van je auto in te plannen. De apk heeft namelijk een vervaldatum. Dit is de datum waarop de auto uiterlijk gekeurd moet zijn. Is er toch iets mis met de auto? Dan heb je dus nog even de tijd om reparaties uit te laten voeren.

Heeft een garage je auto afgekeurd, dan krijg je een keuringsrapport mee. In dit rapport staat precies wat er moet gebeuren om de auto aan de apk te laten voldoen. Je hebt na de keuring twee maanden de tijd om die werkzaamheden uit te laten voeren. Kleine reparaties doet de garage meestal direct, maar voor grote reparaties moet er meer tijd worden vrijgemaakt. Daarom is deze wachtperiode van twee maanden ingesteld. Heb je de reparaties niet uit laten voeren binnen twee maanden? Dan mag je auto niet meer op de openbare weg staan.

Auto apk afgekeurd: mag ik nog rijden?

Je hebt dus nog twee maanden de tijd om je auto te repareren na een afkeuring. Maar mag je in die twee maanden ook achter het stuur kruipen? Officieel mag dit niet. Is een auto afgekeurd bij de apk, dan mag je er alleen in rijden om de auto van en naar de garage te rijden. Dat moet je wel bewijzen, bijvoorbeeld door een bevestiging van de afspraak te laten zien. Het is officieel dus niet toegestaan om in een afkeurde auto rond te rijden.

Rijden met afgekeurde auto: boete?

Het is niet toegestaan om te rijden in een afgekeurde auto. Rijd je toch in een auto die afgekeurd is, zonder geldige reden, dan riskeer je een boete. Daarom is het belangrijk om een auto die apk afgekeurd is een herkeuring te geven. Dit doe je wanneer je de vastgestelde problemen in het keuringsrapport hebt verholpen. Na die herkeuring voldoet je auto weer aan alle eisen en mag je er gewoon weer mee rijden.

Je riskeert niet alleen wanneer je auto afgekeurd is een boete. Heb je helemaal verzaakt om de auto te laten keuren voor de vervaldatum van de apk? Dan krijg je ook een bekeuring. Samen met de administratiekosten bedraagt deze boete bijna € 150,-. Je bent dus verplicht om je auto te laten keuren voor de vervaldatum van de apk.

Na een afkeuring heb je twee maanden de tijd om je auto te laten herkeuren. Ben je niet van plan om dat te doen, maar wil je je auto ook niet verkopen? Dan is er een manier om een boete te voorkomen. Dat doe je door het kenteken te schorsen. Dit betekent wel dat de auto niet op de openbare weg mag staan. Je moet hem dus parkeren op je eigen terrein. Dit schorsen kun je voor maximaal 3 jaar doen. In die periode hoef je dus geen boete te betalen, maar mag je de auto ook helemaal niet gebruiken.